Cartea și filmul “Povești nemuritoare de la război încoace” au fost lansate în New York, la 1 mai 2022, în mijlocul comunității de români care trăiesc aici.

Prezentarea a avut loc la biserica “Sf. Maria” din Queens. Cu migală, cu rafinament literar, a fost reconstituit tabloul unei epoci marcante din istorie, cea petrecută în timpul celui de-al doilea război mondial. Această perspectivă antropologică a fost realizata cu ajutorul mărturiilor celor direct implicați în ea, ultimii veterani de război contemporani cu noi, dar și prin povești adunate din experiențe de viață ale autoarei. Dimineața zilei de 11 septembrie 2001, în New York, este una dintre ele! Așadar, despre carte, se poate spune că este o poveste trăită în cel de-al doilea război mondial, scrisă în pandemie și terminată în vremea războiului din Ucraina, pentru că istoria de viață a unei refugiate din Ucraina de la finalul cărții vine să reamintească faptul că omenirea nu a învățat încă, nimic, din ceea ce a trăit până acum!

Filmul documentar ce însoțește cartea este singurul film documentar în care sunt prinse evenimentele care s-au petrecut atât pe frontul de est, cât și pe cel din vest, dar și momente importante din luptele care au avut loc în România după întoarcerea armelor de la 23 august 1944. Acest film ne provoacă să privim din altă perspectivă problema războiului, parcă, mai actuală, cu ajutorul exclusiv al participanților, culminând cu o secvență de final în care un martor al războiul din Ucraina, fugind de bombardamente, vine să ne arate că omenirea pare să nu fi înțeles nimic.

Alături de film, autoarea cărții a adus o bucățică din pământul patriei, tocmai de la Carei, pământul despre care toți spun că l-au sărutat cu un fel de evlavie la întoarcerea din război…

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a încurajat acest proiect, scriind în prefața cărții: “Camelia Moise, cătinel, ca o lacrimă mică, abia prelinsă din pleoapa Fecioarei, ne îndreaptă pe cărarea cea potrivită, pe poteca vieții acestui popor, unde o pală de vânt abia simțită ne deschide ochii. Este vorba despre ochii minții, care trebuie să vadă în trecut temeiul prezentului și în înaintași pe dătătorii vieții noastre”.
Autoarea și-a propus ca „Povești nemuritoare de la război încoace” să ajungă, în următoarele luni, în bibliotecile tuturor școlilor și liceelor în care învață copii români!

Cartea și filmul pot fi comandate pe site-ul cameliamoise.ro

Povești nemuritoare de la război încoace – Carte & film