Doneaza o carte !

Despre memoria utilă și inutilă. Despre mintea omului se știe, este cel mai complex sistem de procesare a informației pe care îl cunoaște omenirea. Mintea noastră este înzestrată cu numeroase caracteristici și capacități folositoare, dar în a cărui componență intră și o grămadă de slăbiciuni și lacune.

Calitatea unui popor rezultă din calitatea amintirilor sale, din calitatea numelor pe care le invocă sau la care se raportează. Fondul amintirilor unui popor formează, în timp, un fel de memorie colectivă. Cînd vorbești numai despre agramați sau șmecheri celebri, nu ai cum să evoluezi.

După lansarea cărții la New York, m-am dus direct în apartamentul din Strada Rahova, orașul Sibiu, la Mihu Pavel, unul din singurii trei veterani de război, încă în viață, despre care am scris în cartea “Povești nemuritoare de la război încoace”.

În vărstă de 103 ani, Mihu Pavel a uitat aproape tot ce a trăit în timpul războiului și, mai apoi, în Siberia. I-am pus în carte, un semn, fiicei sale, și am rugat-o să îi citească măcar capitolul în care repovestesc ce mi-a povestit el, când l-am întâlnit prima dată.

Brusc mi-am aminitit despre conceptul de memorie colectivă, care este definit ca fiind „memoria sau ansamblul de amintiri, mai mult sau mai puțin cunoscute, ale unei experiențe trăite sau mitificate de o comunitate vie a cărei identitate face parte integrantă din sentimentul trecutului ”, după cum l-a definit Pierre Nora…

Am simțit că fondul de amintiri pe care se întemeiază mentalul colectiv al poporului meu, memoria lui utilă, ar fi avut de suferit dacă despre cei trei ani petrecuți în Siberia, de Mihu Pavel, nu s-ar mai fi știut aproape nimic, cu timpul…

I-am arătat și bucăți din film, la televizor, în care el povestea despre lucrurile care acum nu mai făceau atât de mult sens, în viața sa, pentru că trebuie să știe că amintirile lui de pe front, mai apoi, din Siberia, câte o carte, un film și o punguță din pământul de la Carei, vor ajunge în toate școlile, liceele, facultățile de istorie și bibliotecile din România! Că, memoria utilă trebuie să fie mai puternică decât cea… inutilă!

Contribuie și tu la constituirea unei memorii colective sănătoase a poporului tău prin modelarea minților copiilor noștri, donând cartea și filmul POVEȘTI NEMURITOARE DE LA RĂZBOI ÎNCOACE, școlii din care și tu ai pornit să te faci OM MARE!

Scrie-ne care este adresa școlii sau a liceului în care ai învățat carte și întoarce mulțumirea ta prin cartea și filmul din care copiii pot afla la orele de istorie, de dirigenție, în timpul activităților pe care dascălii le organizează în cadrul “SĂPTĂMÂNA ALTFEL”!

Noi le trimitem cartea, filmul, câțiva bulgărași din pământul patriei, adus chiar de la Carei, scriem pe carte că tu ești donatorul, sau, dacă vrei, ne trimiți chiar tu mesajul care trebuie să rămână scris pe una dintre file, și îi rugăm să ne trimită fotografii din timpul acestei activități de vizionare a documentarului istoric!