Aristotel Căncescu, șmecher nu doar la televiziunea personală. Și în cea publică!

Era începutul anului 2008. Ianuarie. Lucram la „Cu ochii’n 4” și ”Reflector”, emisiuni (ce vremuri!!!) finanțate și difuzate în Televiziunea Publică. Eu și colega mea, Raluca Rogojină, făcusem două anchete despre cum administrau niște ”unii” banul public. Tocmai venisem din Mangalia, unde primar și cerber era minibaronașul Zanfir Iorguș iar Raluca făcuse un reportaj despre unul dintre matrapazlâcurile lui Căncescu. Domnul Sassu, pe acea vreme PDG al Televiziunii Române, a considerat ca nu e cazul să intre acele două materiale. Bine, el, de capul lui, nu considera nimic, unu, pentru că nu-l ducea capu’, și doi, pentru că nu avea lista de subiecte în lucru! Însă, primea telefoane de la prietenașii de pahar, de partid sau de trabuc. Și invoca motive tehnice, ca să nu mai fie programate anchete pentru care noi alergam de ne săreau ochii. Cine face anchete de dat la teve știe ce diferență este între cum se construiește o anchetă de dat la ziar și cum se concepe aceeași anchetă, să zicem, dacă trebuie arătată pe sticlă.

Îmi mai amintesc faptul că, în afara motivelor tehnice, Sassu mai invoca și o documentare insuficientă. Lasă, că au documentat și aprofundat procurorii, încă șase ani! Eu, scârbită, mi-am dat demisia atunci, din TVR. Raluca a rămas.

Mai jos, un articol apărut în Evenimentul Zilei, la 17 ianuarie 2008

Sassu, cenzor public la TVR
Presedintele TVR a oprit de la difuzare doua investigatii jurnalistice.

Directorul general al televiziunii publice, Alexandru Sassu, a blocat difuzarea a doua anchete jurnalistice invocand proceduri interne ale TVR. Subiectele anchetelor vizau activitatea a doua personaje politice, primarul Mangaliei, Zanfir Iorgus (PD-L) si presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu (PNL). Anchetele trebuiau sa apara in cadrul emisiunilor „Reflector” si „Cu ochii’n 4”.

Sesizare la Comisia de Etica

Prima ancheta a fost realizata de reporterul TVR 1 Camelia Moise, care a si sesizat ieri Comisia de Etica si Arbitraj din cadrul SRTV.
„Concret, este vorba despre blocarea difuzarii reportajului meu de investigatie despre afacerile cu terenuri publice derulate pe raza Primariei Mangalia, condusa de primarul Zanfir Iorgus, membru PD.

Reportajul a fost oprit de la difuzare pe 9.01.2008. Pana la aceasta data nu mi s-au prezentat oficial motivele care au stat la baza acestei decizii”, scrie Moise in sesizarea depusa.

Moise a fost anuntata miercurea trecuta ca „aceasta ancheta nu intra in emisie pana nu este vizionata de catre cineva de la cabinetul presedintelui-director general Alexandru Sassu si ca acesta este motivul pentru care pe post va intra o emisiune in reluare”, potrivit sesizarii.

Aristotel Cancescu, vanzator de spital

Cealalta ancheta blocata a fost realizata de reporterul TVR 1 Raluca Rogojina. Pe 10 ianuarie, TVR 1 a difuzat primul episod al anchetei despre decizia Consiliului Judetean Brasov, condus de Aristotel Cancescu, membru PNL, de a vinde Spitalul de Boli Dermato-Venerice din Brasov.

A doua zi dimineata, directorul Sassu a facut sedinta cu producatorii, iar continuarea anchetei, programata in seara aceleiasi zile, despre un alt spital din Brasov, Marzescu, nu a mai fost difuzata.

Saptamana trecuta, HotNews.ro a dezvaluit ca un alt material, de data aceasta despre presupusele interventii privind angajarea nepoatei senatorului Norica Nicolai la Autoritatea Nationala a Penitenciarelor, a fost oprit de la difuzare in cadrul Jurnalului TVR.

Agentia de Monitorizare a Presei se arata indignata de evenimentele din TVR. „Tot ceea ce se intampla in televiziunea publica demonstreaza ce inseamna sa ai la conducere un politician care este preocupat sa ingrijeasca imaginea sifonata a confratilor sai politicieni. Se pare ca Alexandru Sassu nu se da inapoi de la nimic”, a declarat, pentru EVZ, Liana Ganea, coordonator AMP. Pana la conducerea TVR, Alexandru Sassu a fost secretar executiv al PSD, fiind numit in fruntea televiziunii publice in urma intelegerilor politice PSD-PNL.

Horia Grusca, presedintele Comisiei de Etica si Arbitraj din cadrul SRTV, nu se pronunta inca, pentru ca nu cunoaste explicatiile tuturor partilor implicate. Acesta a spus ca va demara procedurile standard pentru aceasta situatie.

EXPLICATIILE TVR

Pretexte tehnice

„Materialul de investigatie despre afacerile cu terenuri de pe raza Primariei Mangalia nu a mai fost difuzat pe 9 ianuarie 2008, asa cum fusese programat si anuntat. Motivul acestei decizii este ca materialul nu a fost predat la Secretariatul de Emisie in timp util, dupa cum este prevazut de reglementarile interne din TVR (valabile din februarie 2007).

In consecinta, materialul amintit nu a mai fost difuzat pe 9 ianuarie, urmand sa fie reprogramat la o data ulterioara. Materialul referitor la Spitalul de Boli Dermato-Venerice din Brasov nu a fost programat pentru a fi difuzat, pentru ca acesta nu este inca finalizat.

Documentarea anchetei nu este in acest moment completa. Unele informatii nu sunt verificate din toate sursele. In consecinta, se lucreaza in continuare la acest material, filmarile continua, urmand ca apoi sa fie programat pentru a fi difuzat”, ne-a transmis biroul de presa al TVR.

Leave A Comment?