Merită să fie mințită ?!

Sau, mai bine zis, o scrisoare deschisă Doamnei Lucia Hossu Longin…

Fac un gest, lipsit de originalitate, aflu, cautând pe internet…,  și anume acela de a returna premiile pe care le-am primit de-a lungul timpului de la Asociația Profesioniștilor de Televiziune fondată și de dumneavoastră.

După ce mi-am petrecut aproape toată ziua gândindu-mă că nu vreau să cred încă despre poporul meu ceea ce Petre Țuțea a descoperit înainte de a muri (știți dumneavoastră, când a spus că ”Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniță pentru un popor de idioți! De asta numai eu am fost în stare!”), am aflat de comunicatul pe care l-ați trimis!

Sincer?! Speram că n-aud bine, și că în loc de DNA, ați fi vrut să spuneți CNA, variantă mult mai plauzibilă și mai apropiată de competențele sau preocupările unei asociații de profesioniști din audiovizual! Mai mult, când ați făcut referiri la sediul televiziunii din Băneasa, brusc mi-am amintit cam cum o blamați pe Camelia Voiculescu în urmă cu un an, când scuipați de trei ori în sân și scriați mailuri oripilate la ex PDG-ul Televiziunii Publice, cum că ar trebui ca doamna cu pricina să-și caute de drum (sau de sediu) prin alte părți, și nu prin curtea TVR. Spre aducere aminte, citez din sursă: ” Camelia Voiculescu a vizitat sediul TVR din Moliere, însoţită de dl. Mihai Enea (n.r. director al Departamentului de Resurse Umane din TVR) şi alte două persoane. Ea a mărturisit că acest teren şi studiourile, Arhiva, Garajul etc., îi sunt concesionate «din gard în gard». I s-a permis să vizioneze toate clădirile şi chiar a vrut să intre la TVR Cinema (…). Este de o gravitate fără seamăn acest proiect de concesionare, este un jaf la adresa Televiziunii Publice. Consiliul de Administraţie al TVR nu a fost informat cu privire la aceste tratative cu Trustul Intact.”

Poate că doamna cu același nume ca și al meu, că tocmai de-aia nu vreau să îl repet (de exemplu, dacă ar fi trebuit să scriu Camelia Bogdan, da, aș fi scris și de mai multe ori ”Camelia”), reiau și mă refer exclusiv la fiica lui Voiculescu, știa încă de atunci că plătește chirie la una dintre firmele lui tată-su, motiv pentru care presupun că se afla în căutarea unui sediu la care să dea mai puțini bani! Și unde putea să găsească așa ceva, dacă nu la stat?!

Apropos! Că tot a venit vorba de chiria pentru sediul unei televiziuni… Să vă reamintesc, pe scurt! În urmă cu aproape trei ani, Realitatea TV, o altă televiziune de știri din această țară, după niște manevre cu adevărat neortodoxe, nu ca cele pe care văd că le înfierați proletar pe micul ecran, chiar rămâne fără sediu, (nu ca ăștia, acum) și e nevoită să ia calea bejaniei la Wilbrook, pentru a-i face loc lui Ghiță! Un ”new entry” în ale mogulismelor de presă dădea din coate…

Nimeni nu a deranjat opinia publică pe-atunci, nimeni nu a pupat Piața Independenței, în plimbare, pe la orele 17 și nimeni nu a instigat la ”lupta cea mare”, pe considerentul că de-aia de unele lucruri trebuie să se ocupe justiția! Și, evident că nimeni, cu atât mai mult dumneavoastră, nu a fost alături de profesioniștii Realității TV, validați de conștiința critică a publicului…bla-bla, cum semidoct se exprimă APTR în favoarea antenelor, acum.

M-aș fi așteptat să vă exprimați public împotriva metodelor pe care le practică CNA-ul, dar nu DNA-ul! Citez: ”Audienta uriasa a Antenelor, prestigiul national si international al jurnalistilor ei, confirmat prin premii importante acordate pentru curaj si profesionalism ne determina sa cerem autoritatilor sa intervina pentru a nu pune in pericol libertatea de exprimare a acestui trust de presa”. Căror autorități vă adresați, stimată luptătoare pentru drepturile și libertățile pe care le presupune democrația într-un stat de drept?! Și, mai ales, de ce nu ați ”luat foc” compilând și alte comunicate, când ați văzut că unii jurnaliști cheamă la plimbare, și nu la un marș neautorizat, oameni care jignesc sau cotonogesc alți jurnaliști?! De ce nu ați trimis nici măcar două vorbe CNA-ului, doamnă?! Mâine, pe același model nesancționat, în speță, nesancționabil, vă gândiți că pot fi chemați în stradă chiar și ungurii, pentru o plimbare închinată autonomiei mult visate, așa, doar că n-au ce face după amiaza, în casă?!

Chiar nu ați înțeles ce tip de jurnalism se practică la Antena 3?! De ce nu v-ați ofuscat că, de exemplu, la o oră de la începerea marșului neautorizat, duminică, era o conferință de presă legată de presupusul diagnostic de Ebola, care plana asupra unui nefericit care tocmai venise din Nigeria, iar ”audienta uriașă a Antenelor, prestigiul național și internațional al jurnaliștilor ei” nu au îngăduit să fie rupte nici măcar două minute din marșul victimizării și să dea și ei ceva în direct? Credeți că nu ar fi fost o știre demnă de un post multipremiat și afiliat CNN, sau că nu ar fi interesat ” targetulul urban, național, cât și comercial” cum îi denumesc ei (și nu numai ei) pe spălații pe creier care le fac RTG?

Asta cu ”spălații pe creier” am preluat-o intact, de la un jurnalist INTACT! Nu mi-aș fi permis să vituperez de-a boulea online…

Am mai sperat că a fost doar o greșeală neinspiratul moment în care ați comparat procesul lui Adrian Năstase cu cel al lui Iuliu Maniu, în urmă cu ceva vreme, însă înțeleg că vreți să încununați munca (am presupus eu) și dăruirea din Memorialul durerii cu un ultim episod din… Memorialul Telepatia, în care joacă Năstase și Voiculescu, cel din urmă fiind poate cel mai mare dușman în viață al turnătorilor și al securiștilor! V-am spus personal, când ne-am cunoscut că, în mare parte, acel memorial m-a făcut să urmez o facultate de regie film. Voiam să învăț și mai apoi să știu să fac și eu filme documentare și reportaje despre momente cruciale prin care poporul meu trece sau a trecut. Vă datoram, doamnă, o parte din destinul meu profesional, așa cum mi l-am asumat și cum l-am înțeles pe parcurs!

Se închide rotund un ciclu în viața mea, acum. Însă, înainte de asta, îmi permit să va mai spun ceva.

N-am avut pasiunea colecției de premii sau diplome. Pe la festivaluri de film sau apetereuri m-am dus de cele mai multe ori doar când am fost  împinsă de la spate sau invitată, cum a fost invitația pe care mi-a făcut-o anul trecut domnul Necșulea. Altfel, nu mă opinteam să duc vreun film sau vreo emisiune în deja celebrul sediu din strada Moliere. Însă nu am aruncat nicio diplomă, niciodată. Le-am descoperit utilitatea doar după ce am avut-o pe fiică-mea, cea din fotografia de mai sus, și am conștientizat că trebuie s-o ”fac mare”, și nu doar s-o îmbrac și s-o hrănesc. Am înrămat aproape toate aceste bucăți de hârtie, le-am pus pe un perete, ca să mă întrebe, cum a și făcut-o deja, ”ce sunt alea”? Nu sunt nici colorate și nici nu înțelege ce scrie pe ele. I-am spus că ”alea” sunt frânturi din recunoașterea pe care unii oameni le-o arată altor oameni când fac bine ceea ce fac. Nu știu dacă era întradevăr impresionată de răspunsul meu, sau dacă era doar mirată că pun și alte bazaconii în afară de icoane și tablouri pe pereți, însă copilul m-a întrebat dacă de-aia stau atât de mult la serviciu, doar ca să-i aduc niște hârtii?!

O să mă lipsesc de o parte dintre ele și apoi o să fac ”o plimbare” până-n strada Moliere. Neanunțată și neautorizată. Mai mult decât atât, lipsa lor va avea o valoare mai mare pentru copilul meu atunci când va înțelege de ce le-am dus de unde le-am primit. Când va pricepe că o asociație de profesioniști din orice breaslă nu trebuie să gireze un fenomen periculos pentru breasla respectivă, practicat de o parte a ei, când va înțelege că valoarea unui premiu este mare doar atunci când ți-l oferă oameni și instituții de valoare, gestul meu va căpăta sens.

În rest, numai de bine! Consemnez că duminică 10 august, un cor de bocitoare publice au deplâns soarta unui infractor gratulat de justiție cu 10 ani de arest, including wireless în cameră (încă nu are, dar va avea!) și suficient de multe kilograme mâncare pe săptămână.

Doamnă Hossu Longin, vă sfătuiesc să nu mai faceți pe viitor aprecieri periculoase pentru copiii care pot privi la televizor neînsoțiți de părinți și nici să mai deplângeți personaje care s-au pi…at pe noi toți de la mare înălțime. De la înălțimea funcțiilor și a pozițiilor din care au putut fura fără să rateze ceva.

Iar, dacă vă veți mai ocupa cinematografic de soarta vreunui condamnat politic, cum a fost chiar și Iuliu Maniu, pe care, într-o dialectică numai de dumneavoastră știută l-ați și dat drept argument de comparație, vă rog să nu mai operați cu duble standarde, decât atunci când se pune bulina ”interzis minorilor sub 12 ani”. Vă mai recomand să vă abțineți și să interveniți doar când decelați și jurizați când și dacă oferiți sau nu premiu unui jurnalist.

Personal, nu sunt interesată să mai dau prin strada Moliere vreodată, și nici să mă mai înscriu cu vreo emisiune pentru a participa la concursul acestei asociații de profesioniști. Mai mult, doamnă Lucia Hossu Longin, puteți să dați de milă, jurnaliștilor pe care îi apărați, chiar și sediul din TVR, dacă tot e în pericol să rămână fără bani trustul cu pricina. Dar, aveți bunul simț să nu mai îndrăzniți vreodată să comparați Europa Liberă cu antenele, pentru că poate se uită la dumneavoastră cu atenție vreun copil, cum m-am uitat eu, cu ani în urmă.

 1. Adrian

  Pacat. Un articol bun care contine o greseala nepermisa. Neinsotiti este cu i din i nu din a.

 2. Mare păcat că primul cuvânt din primul comentariu al ”unui articol bun” (te-am citat pe tine, nu mi-aș fi permis să mă laud), începe cu ”păcat”… Știu că n-are relevanță faptul că scriam când se ”crăpa de ziuă” (ia să te văd la asta!!!), dar mă așteptam să se deranjeze și să-mi scrie și dintre premiații aptr. Mulțumesc, oricum…

 3. Felicitari pentru articol! Și eu cred că doar delimitarea de astfel de specimene face bine presei. Apropo, căutați 24 iunie 2012, emisiunea Secvențial, o doamnă cu încălcarea statutului TVR: 5. Personalul de specialitate şi de conducere al SRTv nu trebuie să:
  • afirme sau să dezvăluie public opinia de vot sau să îşi exprime public sprijinul în favoarea unui partid sau formaţiune politică
  • să susţină un partid sau o formaţiune politică privind o temă care face obiectul unei dezbateri curente
  • să susţină o temă care face obiectul unei dezbateri curente sau a unei controverse publice
  • să îndemne la o schimbare în privinţa vreunei politici publice importante – See more at: http://www.tvr.ro/cod-de-conduita-pentru-angajatii-si-colaboratorii-tvr_5.html#view
  Și căutați doamna și în noiembrie 2010: Lucia Hossu Longin cere Consiliului de Administraţie al TVR curăţarea postului public de „executorii de personalităţi”. La TVR e bine să nu fie executori, la Antene nu?! Respect pe măsură!

 4. P.S. Am verificat, legea nu spune de plimbare, spune de… procesiune. Exact asta au făcut, cu moaștele sfinte cu armata nefăcută, în frunte. Și pentru asta le trebuia autorizație!

 5. ioana muresan

  Bravo,Cami!Si pentru articol si pentru gest !

 6. marian g.

  In sarsit un articol care imi reda speranta ca nu toti sunt cretini in tara asta. Cand vezi cati asa zisi oameni de presa, sustin cea mai execrabila institutie de indobitocire a poporului roman, in frunte cu cel mai mare distrugator de tara te intrebi, oare ei ce sunt?

 7. razvan butaru

  Camelia, ne cunoastem de ceva vreme si, cred eu, ne respectam profesional. Eu iti respect si hotararea ta si o si inteleg. E greu sa accepti ceea ce afirma zilele acestea Lucia Hossu Longin in numele APTR. Dar, spre diferenta de tine, eu nu-i fac onoarea de a-i returna premiile ce mi-au fost acordate de APTR. Pentru ca acele premii sunt ale mele si le-am meritat cu prisosinta si nu le returnez pentru simpul fapt ca APTR-ul de azi n-are nici o legatura cu APTR-ul de ieri. Pentru ca APTR inseamna de fapt: Camelia Moise dar si Mihai Tatulici, inseamna Cornel Mihalache dar si Horia Turcanu, inseamna Catalin Apostol dar Echipa Reporter Tele 7abc, inseamna Codruta Angelescu, Gabriel Geamanu, Dana Deac, dar si Andrei Gheorghe sau Radu Nicolau. APTR inseamna stirile ProTV, dar si emisiunea Dincolo de harta, inseamna Razvan Butaru, dar mai ales tot ceea ce a fost de valoare si recunoscut ca atare…pana mai ieri. APTR-ul de ieri si premiile mele, sau ale tale, sau ale celorlalti, n-au legatura cu cei ce scriu si vorbesc azi in numele A…devaratilor Profesionisti de Televiziune din Romania. Premiile mele le merit din plin si nu le pot returna cuiva care n-are, sau nu mai are nici un drept (mai ales moral) asupra lor.

  • Tu ai dreptate. Reacția mea a venit în urma unui exercițiu de imaginație provocat de madamă. Nu am înțeles ce schizofrenie sau ce comandă pe unitate au împins-o să vorbească nu doar în numele ei, ci și în numele lui Răzvan Butaru, Mihai Tatulici, Cornel Mihalache, Horia Turcanu, Catalin Apostol, al Echipei Reporter Tele 7abc, al Codrutei Angelescu, al lui Gabriel Geamanu, Dana Deac, Andrei Gheorghe sau Radu Nicolau, chiar si al Știrilor ProTV, chiar dacă redactia Pro TV-ului a avut o reacție asemănătoare în urmă cu mai mult timp. Am facut asta pentru ca am nevoie să prețuiesc și să respect reprezentantul unui for care îmi acordă o distincție onorifică.

 8. Ionut D.

  Premiile primite in lipsa unei concurente reale, pe cumetrie, la o bere.. nu aduc nicio satisfactie decat celor care prefera sa se drogheze in permanenta cu iluzia succesului venita ca urmare a unei munci pe care ei o considera sanatoasa, fara niciun reper profesional si social real. Azi TVR-ul este o ruina mai ales din cauza celor enumerati mai sus! Felicitari, ati castigat degeaba premii.

  • Nu știu cum e să primești premii în funcție de cumetrii. Ce e TVR-ul azi? Nici cel mai mic efort de imaginație nu vreau să fac, ca să vizualizez (știi, defect profesional: gândesc în imagini) cum arată, cât timp durează și cum decurge o discuție (dacă ea ar avea loc) între Tănase și ultima achiziție de la România TV (că nici nu-i rețin numele)?! Cam despre ce cote axiologice și ce targheturi editoriale ar putea vorbi și ”sparge-n figuri”, cei doi?!

   • Ionut D.

    Faptul ca tu ai meritat pe deplin premiille APTR, indiferent de vreme/ vremuri, este certificat si de faptul ca poti renunta la ele usor atunci cand e cazul, pentru ca tu demonstrezi oricand si oricum adevarata ta valoare. In schimb cei mentionati mai sus traiesc prin perspectiva vremurilor de alta data si de aceea nu sunt convins ca au meritat vreodata, intr-adevar, premiile primite, E penibil sentimentul de autosuficienta si supraapreciere.
    Din pacate TVR-ul de azi traieste doar prin ce a fost odata. Restul e cancan.

 9. Lucia Hossu Longin

  Doamnei Camelia Moise,

  Aştept să aduceţi diplomele decernate de APTR aşa cum aţi promis.
  Cred că juriul APTR nu s-a înşelat premiindu-vă emisiunile.
  Sigur noi distingem programe şi nu caractere. Vă recomand să vă citiţi scrisoarea peste câţiva ani să vedeţi cât de încărcată de ură, de resentimente, de iraţională este.
  Dar ceea ce mă consternează cel mai mult, în cazul dvs. şi al altor jurnalişti este fanatismul cu care ne impuneţi să nu avem opinii, să nu le exprimăm în libertate, să ne învăţaţi dvs ce să spunem şi cum să spunem. Când să ne „ofuscăm” şi când nu!
  Reveniţi-vă doamnă!
  Aţi citit prea multe mizerii semnate de Ciocăzanu, Halpert, Morariu şi alţii.
  Şi ei ne interzic să atacăm statul de drept, pe cei doi cuvioşi din fruntea lui: Băsescu şi Kovesi. Nemărginită e prostia. N-ai cum să lupţi cu hoardele ei!
  Dar, nu cred că mai există o ţară civilizată în care jurnaliştii să ceară gâtuirea libertăţii de exprimare.
  Îmi pare rău, sunteţi profund nedreaptă.

 10. zidenoapte

  Și căutați doamna și în noiembrie 2010: Lucia Hossu Longin cere Consiliului de Administraţie al TVR curăţarea postului public de „executorii de personalităţi”. La TVR e bine să nu fie executori, la Antene nu?! Respect pe măsură!
  Bună treaba, madam, cum era cu executorii de personalități?!

 11. zidenoapte

  apropo, gramatica lasa de dorit, e mai tare dna in vorbe:)

 12. mariana zbierea

  Cred ca doamna Hossu si-a pierdut uzul ratiunii. Se comporta in cel mai caraghios mod cu putinta, reactioneaza violent, se crede posesoarea adevarului absolut. Are impresia ca Memorialul durerrii i-ar fi asigurat infailibilitatea si onorabilitate vesnica. Memorialul i-a curatat trecutul, De propagandist comunist la Scinteia tineretului si la emisiunile Cintarea Romaniei de dinainte de 1990. Orice jurnalist serios, credibil ar trebui sa ia distanta fata de conduita ei, fata de imunda ei persoana.

 13. Mai vreti iesiri in decor de la trupa TVR? Ia verificati regulamentul cu blogurile angajaților TVR și verificați ce scrie pe blog Stelian Tănase: cine îl sună și de la ce partid, ce mâncători de rahat sunt la alte televiziuni. Regulamentul e pentru prostime, maestrul își bagă picioarele în el, ăla e pentru fraieri:)
  7 – Este interzis ca, in activitatea de scriere pe blogurile personale, angajatii SRTv sa dezvaluie informatii confidentiale , care ar putea include aspecte ale politicii de programe a Televiziunii Romane, detalii privind discutii interne din organismele de conducere sau detalii privind contracte ale Televiziunii Romane cu terti.

  8 – Blogurile sau site-urile pe care detinatorii se identifică drept angajati ai Televiziunii Romane nu pot fi folosite pentru atacuri si abuzuri impotriva colegilor si trebuie sa respecte intimitatea, sentimentele si opiniile altora, evitand orice forma de defaimare si/sau discriminare.

  • Florentin! Peștele de la cap se împute. Tu crezi că este prima și singura disfuncție generată de un PDG?! Restul, ce au făcut? Deja li se pare firesc să nu se împiedice de norme, reguli și cutume deontologice. Tu știi de ce am plecat eu din TVR? În primul rând, pentru faptul că un fost-fost PDG mi-a interzis difuzarea unei banale anchete… În care, un banal primar fura într-un stil la fel de banal, niște sume care nu erau deloc banale…

Leave A Comment?