NATO din… Tortomanu

Nu aș fi putut să scriu nici măcar un cuvânt despre scurta incursiune din cartierul Nato, comuna Tortomanu, județul Constanța, an de grație 2008, fără să aduc ”laudațio” celui care a filmat! Atunci când nu urmărești vreo dezvăluire de mare senzație, când arăți lumii civilizate că undeva a existat o ”doctoriță” care a îmbolnăvit copiii multora din sat de SIDA, imediat după revoluție, ea, dezvăluirea, este inclusă în însăși nașterea acelui reportaj. Fără să știu, nici eu, și nici operatorul, multe alte lucruri despre oamenii deprinși să trăiască în grajduri transformate într-un fel de locuințe, am filmat tot ce-am întâlnit, pe cine ne-a ieșit în cale, pe bune sau pe furatelea.

Cel care a filmat nu a știut, nici la început, nici la sfârșit, dealtfel ca și mine, cum o să arate documentarul, în final. De cele mai multe ori, pe teren, se întâmplă să îmi fac decupajul în minte, în timp ce curge filmarea. Aici, ioc! S-a născut un subiect, în timp ce filmam bezmetic, la plezneală, tot ce ne ieșea în cale. Terminasem un subiect mult mai puțin interesant în orasul Constanța, și nu voiam să ajungem în București fără să ne mai băgăm nasul și în altele. Pofta asta de muncă nu am întâlnit-o decât la acest minunat operator.

Doar cu el cred că pot să fac un reportaj în care să nu se filmeze mai mult de trei patru ore, fără documentare, fără prea multe lucruri prestabilite, și să se nască o asemenea poveste… Acest operator se numește Stefan Stoica, și acum ”trage” live-uri de la Parlament, pentru că nu-l exploatează nimeni. Și ”plânge” după mine. Evident că și eu, după el!

Leave A Comment?